
Opgaverne nedenfor er inddelt i alfabetisk rækkefølge – altså ikke emneinddelte opgaver. Sværhedsgraden svinger fra C-niveau til SRP-niveau, men det kan man sikkert nemt se ved at læse opgaverne igennem først. Ønsker du at se titlerne fordelt efter emne, er der en fortegnelse her.
Der henvises til programmet AstroImageJ i en del af aktiviteterne, og det anbefales at downloade det.
Der henvises også til CLEA-Astronomi-pakken i flere af aktiviteterne. Det virker kun på Windows, og for at få det til at virke, skal man pakke installationsfilen ud, gemme den og så højreklikke på den for derefter at vælge Kør som administrator, når man skal installere det. Ellers virker det ikke.
Man benytter afstandskvadratloven samt fotometri til at finde afstanden til NGC 691 ved at analysere to billeder. Hvis man synes, der er for meget teknik i ovenstående øvelse, så er der en opgave om samme galakse her. (Opdateret 28/11-2019.)
Man benytter afstandskvadratloven samt fotometri til at finde afstanden til NGC 691 ved at analysere to billeder. Bemærk, at man i øvelsen ikke tager højde for følsomhedsfunktionen for kikkert/detektor, da det vil komplicere øvelsen for meget. (Det er i øvrigt en rigtig god ide at nærlæse hele øvelsesvejledningen, inden man går i gang.) Hvis man synes, der er for meget teknik i ovenstående øvelse, så er der en opgave om samme galakse her. (Opd. 28/11-2019.)
Analyse af stjernespektra. (PDF-format.) Opdateret 18/8-2022.
Ved at bruge CLEA-programmet, VIREOs øvelse: Classification of Stellar Spectra, bliver man i opgaven sat til at måle nogle spektre for stjerner i Plejaderne.
Asteroidejagt. (PDF-format.) Opdateret 18/8-2022.
Download billeder af asteroider og undersøg dem ved hjælp af programmet Aladin. Man kan finde asteroider, og man kan i visse tilfælde beregne deres hastighed og afstand. Øvelsen kan også laves i AstroImageJ.
Astrofotografi. (PDF-format.) Opdateret 28/2-2023.
En vejledning for Rosborgs astronomi-elever, hvis de vil arbejde med det observationsudstyr, som vi har på Rosborg Gymnasium. Andre får nok ikke megen glæde af teksten.
Centauri-stjernesystemet. (PDF-format.) Opdateret 18/8-2022.
En opgave, hvor man regner på stjernerne i Centauri-stjernesystemet.
Benyt billeder af en cepheide i SMC til at måle afstanden dertil. Husk også svarfilen med mindre du selv vil skrive al databehandlingen.
Oversættelse af øvelse fra EU-HOU. Husk også svarfilen med mindre du selv vil skrive al databehandlingen.
Den astronomiske enhed. (PDF-format.) Opdateret 19/8-2022.
Find den astronomiske enhed ved hjælp af observationer foretaget i Stellarium. Hvis matematikken er al for svær, så kan man nøjes med at observere virtuelt og så taste ind i et færdigt regneark. Som lærer kan du kontakte mig for at få dette.
Billeder til Qatar-1b. Spitzer-data fra planeten HD189733b*, som du kan bruge her. Dataene er taget fra euhou.net, hvor du også kan finde flere datasæt. Her er data for TrES-3.
Benyt et Internetarkiv – for eksempel Las Cumbres Observatories samt AstroImageJ til at downloade og udmåle en lyskurve for en stjerne, der har en planet kredsende om sig. Lyskurven kan bruges til at finde exoplanetes radius og dens baneinklination såfremt stjernens radius, og masse samt planetens periode kan findes på anden vis.
Exoplanet om 40 Eri A. (PDF-format.) 24/10-2022.
En opgave, hvor man regner på en ægte exoplanet om 40 Eri A samt på Løjtnant Spocks hjemplanet Vulcan.
Fatamorgana. (PDF-format.) Opdateret 25/8-2022.
En opgave hvor man skal undersøge lysstrålers bevægelser til at forstå fatamorgana-fænomenet.
Hale Bopp-opgave. (PDF-format.) Opdateret 22/8-2022.
En opgave, hvor man ser på baneenergi, ellipsebaner og hvad der sker hvis en komet af Hale-Bopps størrelse rammer Jorden. Der er en mere elev-venlig version her.
HR-diagrammet for NGC 957 med AstroImageJ. (Zip-arkiv.) Opdateret 29/8-2022.
I denne øvelse kan du enten anvende dine egne målinger af en hob til at finde afstand samt alder af hoben, eller du kan anvende de vedlagte billeder af NGC 957. Billederne er taget fra Faulkes Teleskopet. Du kan også downloade billeder fra andre hobe.
I denne øvelse kan du enten anvende dine egne målinger af en hob til at finde afstand samt alder af hoben, eller du kan anvende de to vedlagte billeder af NGC957. Billederne er taget fra Faulkes Teleskopet. NGC 957 er en meget svær hob af analysere, fordi der er både rødfarvning af lyset og absorption af lys. Du kan downloade billeder fra andre hobe.
Hubbleloven. (PDF-format.) Opdateret 30/8-2022.
En opgave om at undersøge Hubbles lov ved at bruge programmet Hubble Redshift fra CLEA-pakken. Programmet duer kun på Windows-maskiner.
Hyademetoden. (Zip-arkiv.) Opdateret 1/9-2022.
Noten gennemgår teorien bag Hyademetoden. Der er også vedlagt en regnearksfil til at lave databehandlingen. Der er en videopræsentation af teorien bag øvelsen her.
Er du ikke fortrolig med billedbehandling er det muligvis en god ide, at starte med denne øvelse. Undervejs får du også lært at bestemme alderen af månekratre. Du kan hente et månebillede til at øve dig på her. Der er endnu flere data her. AstroImageJ kan downloades her.
Er du ikke fortrolig med billedbehandling er det muligvis en god ide, at starte med denne øvelse. Undervejs får du også lært at bestemme alderen af månekratre. Du kan hente et månebillede til at øve dig på her. SalsaJ kan downloades her.
Jupiters masse. (PDF-format.) Opdateret 9/9-2022.
Benyt Keplers 3. lov på rotationen af Jupiters galilæiske måner til at bestemme planetens masse. Opgaven benytter CLEA-pakkens program The Revolutions of the Moons of Jupiter.
Klassificer galakser. Opdateret 9/9-2022.
Benyt en lineal, lommeregner samt dit skarpe øje til at klassificere spiral-, ellipse- og irregulære galakser.
Kometopgave samt Marspoler. Opdateret 9/9-2022.
Kometer som vandtilførere til Jorden samt en beregning på den frosne vand på Mars.
Kosmologisk baggrundsstråling – COBE-data. (Zip-arkiv). Opdateret 9/9-2022.
Undersøg strålingen fra universet med rigtige satellitmålinger.
Krabbetågen. (Zip-arkiv.) Opdateret 9/9-2022.
En oversættelse af en gammel artikel fra Sky & Telescope, hvor man finder afstanden til- samt alderen af Krabbetågen ved at observere nogle spektrallinier samt anvende dopplerforskydning.
Lysets hastighed og Ios periode. (PDF-format.) Opdateret 9/9-2022.
Mål Ios periode med Stellarium og beregn en værdi for lysets hastighed. (Opgaven kan også bruges i Verdensbilledet i fysik samt i samarbejde med geometriundervisning i matematik.)
Lyskurver. (Zip-format.) Opdateret 16/9-2022.
En øvelse hvor eleven skal undersøge sammenhængen mellem lyskurver og planeter vha et miniplanetarium. Øvelsens anden del er for den særligt interesserede elev, som gerne vil øve sig i at eksportere/importere data samt lave fourier-analyse af lyskurverne. Program til fouriertransformation er vedlagt i filen, men der er ikke indlagt lyskurver fra stjernesystemer. Man kan også lave periodogrammer (fourier-grafer) her. NB: Det eksekverbare program har fået omdøbt filen til lys.exe1, så man ikke får problemer med at downloade zip-arkivet. For at det kan køre på en pc, skal du omdøbe filen til lys3.exe.
Mars’ omløbstid og halve storakse. Opdateret 20/9-2022.
Benyt f.eks. Stellarium til at måle Mars’ synodiske omløbstid for derefter at bestemme siderisk omløbstid for Mars samt dens halve storakse.
Månens kraterdybder og bjerghøjder. (Zip-format.) Opdateret 20/9-2022.
Mål kraterbredder og kraterdybder på Månen. Matematikken bag øvelsen er ret træls, men det er ikke nødvendigt at gennemgå den i detalje for at lave øvelsen.
Mælkevejens rotationskurve (PDF-format.) Opdateret 16/9-2022.
Mål en rotationskurve for Mælkevejen ved at observere brintskyer med et radioteleskop. Øvelsen er en oversættelse af en aktivitet fra EU-HOU. Til øvelsen findes også en kineæstetisk øvelse, som eleverne kan udføre, hvis de har svært ved at visualisere tågernes bevægelser i Mælkevejen. En lærervejledning kan man hente her. Man kan også se en engelsksproget video, der forklarer øvelsen her. (16min.)
Hvis man vil undersøge rotationskurver i en SRP-opgave, kan man starte med at læse denne tekst. (Opd. 14/3-2023.)
Mål Andromeda-galaksens inklination, find ud af hvornår den rammer Mælkevejen og tegn en rotationskurve, så galaksens masse kan estimeres.
Nebulaer. (PDF-format.) Opdateret 22/9-2022.
Ved brug af nogle ESA-billeder af nebulaen CB 244 bestemmes radius, masse og lysstyrke af et stjernedannende område i nebulaen.
Observationsrapport. (PDF-format.) Opdateret 21/9-2022.
En øvelse i at planlægge og udføre et observationsprogram. Udstyret, der er omtalt i teksen, er det udstyr som elever på Rosborg Gymnasium har adgang til. Andre får nok ikke så stor glæde af indholdet.
Plejadernes HR-diagram. (PDF-format.) Opdateret 27/9-2022.
Mere fotometri! Vireo eller Photoelectric Photometry of the Pleiades anvendes til at konstruere et HR-diagram for Plejaderne. Man regner et estimat for hobens alder ud ved at undersøge turn-off punktet.
Pulsarer. (PDF-format.) Opdateret 21/9-2022.
En opgave, hvor man benytter CLEA-pakkens program Radio Astronomy of Pulsars. Man måler nogle spektre for pulsaren i f. eks. Krabbetågen, og derefter bestemmes perioden.
Sirius’ spektrum. CLEA-øvelse. (PDF-format.) Opdateret 22/9-2022.
Ved at bruge CLEA-programmet Classification of Stellar Spectra, bliver man i opgaven sat til at få information hevet ud af spektret for Sirius.
Solens rotationstid. (PDF-format.) Opdateret 22/9-2022.
Man anvender billeder fra SOHO- eller SDO-satelitten til at måle Solens omløbstid ved forskellige breddegrader. Programmet AstroImageJ kan anvendes til opmålingerne. Der er et lille arkiv med solpletbilleder her. Hvis du ønsker andre billeder, kan de downloades hos ESA. (Brug funktionen Funktioner-Windows-Time Animator i programmet.)
Spiralgalaksen NGC7083s masse. (Zip-arkiv.) Opdateret 26/9-2022.
I denne øvelse vejer man en spiralgalakse samt bestemmer afstanden til den. Der er billeder og spektrum vedlagt i zip-filen. Du skal have et program, der kan læse FITS-filer. Jeg anbefaler AstroImageJ, som er et javaprogram, der er nemt at gå til – og det er gratis. Det kan køre på alle platforme.
Supernovalyskurve for M100. (PDF-format.) Opdateret 29/9-2022.
Mål størrelsesklasser på nogle billeder for M100, aftegn en lyskurve og bestem afstanden til M100. Billeder kan hentes her. Det er Faulkes-Telescope, der har taget billederne. (Der er også data fra SN1994I, som kan være interessante at bruge. Denne SN skete i M51, og bemærk at koordinatkalibreringen ikke er god.)
Supernovalyskurve for NGC 5643. (PDF-format.) Opdateret 9/8-22.
Download arkivet med V-billeder af SN2017cbv og benyt AstroImageJ til at lave multi aperture fotometri. Her er et B-arkiv. Der er en How to-tekst om anvendelsen af AstroImageJ på siden Tekster.
Vega, Betelgeuse og anvendelser af data fra SIMBAD. (PDF-format.) Opdateret 29/9-2022.
Hent observationsdata fra SIMBAD via enten en webside eller Aladin-appen, og benyt dataene til at lære om egenskaber ved Vega og Betelgeuse.